Opublikowany przez: Monika C. 2020-05-12 20:04:59
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Brooke Lark on Unsplash
Czarna kawa delikatnie pobudza, dlatego tak bardzo lubimy ją pić rano i po posiłkach. Zauważono, także, że poprawia samopoczucie - już sam jej aromat budzi miłe skojarzenia, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, i nowotworów oraz przyspiesza metabolizm. To prawda, jeśli wybieramy czarną kawę. Sytuacja zmienia się znacząco, jeśli do kawy dodajemy tłuste mleko, śmietanę i smakowe syropy. Jest jednak nadzieja, dla tych, którzy nie przepadają za smakiem czarnej kawy i lubią czymś go złamać. Są dodatki, które delikatnie zmieniają smak czarnego naparu, jednocześnie podnosząc jej walory zdrowotne.
Cynamon jest chętnie wybieranym dodatkiem, przede wszystkim do cappucino. Świetnie też smakuje z filiżanką espresso lub americano. Cynamon posiada także właściwości pomagające w walce z cellulitem i trądzikiem. Ta przyprawa wykazuje również zdolności przyspieszające metabolizm, a więc może pomagać w walce o szczupłą sylwetkę.
Kakao jest znanym i lubianym dodatkiem do kawy, dodawanym przez wielu z nas. Nie bez przyczyny pojemniczki z kakao znajdują się w popularnych kawiarniach, w których samodzielnie doprawiamy swoje napoje. Co daje kakao oprócz zmiany smaku kawy? Kakao korzystnie wpływa na obniżenie poziomu stresu, poprawia koncentrację i pamięć. Taka kawa z dodatkiem kakao wypita rano zwiększy kreatywność w pracy i ułatwi naukę.
Czarna kawa z kurkumą brzmi co najmniej dziwnie, prawda? Ale warto spróbować tego połączenia. Kurkuma słynie z właściwości wzmacniających organizm, pomaga w zwalczaniu infekcji i chorób układu oddechowego. Wygląda na to, że są to cenne zalety teraz, w czasie pandemii koronawirusa! Co prawda szczypta kurkumy nie wpłynie na zmianę smaku czarnej kawy, ale podniesie jeszcze jej walory zdrowotne.
Po imbir sięgamy w czasie przeziębienia i infekcji dróg oddechowych. Niektórzy także spożywają niewielkie ilości imbiru, by zapobiegać mdłościom. Jednak mało kto wie, że połączenie kawy z imbirem świetnie wpływa na poprawę perystaltyki jelit i trawienie! Kawa z imbirem pomaga również zachować szczupłą sylwetkę, ponieważ jej smak zmniejsza ochotę na słodycze. Lekko pikantny smak imbiru w połączeniu z kawą sprawdzi się rano lub po lunchu, jeśli szybko musisz wrócić do pracy.
Nas zaciekawiła kawa z imbirem i z kurkumą, zaczynamy testowanie od jutra. Dajcie znać w komentarzach, który dodatek do kawy wam przypadł do gustu. A może już wcześniej znaliście te połączenia?
Źródło: www.msn.com
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.